Jornada per la Recerca de la Bruixeria a les Terres de Lleida i al Pirineu

CATALÀ:

576_1511339704fotogrup
Grup de participants de la taula rodona i entitats que van fer possible la jornada

Aquest passat dimarts 21 de novembre es va celebrar a l’Ecomuseu d’Esterri d’Àneu una jornada en torn de la Recerca sobre Bruixeria que s’està duent a terme al Pirineu i les terres de Lleida que culminarà en una exposició comissionada i liderada per l’historiador Pau Castell, que s’estrenarà l’últim cap de setmana de febrer de 2018.

Durant el matí vam assistir a les xerrades de Pau Castell, que va presentar l’estat de la qüestió de la Bruixeria al Pallars i les terres de Lleida, el fil conductor de la futura exposició, centrant-se en les peculiaritats de la cacera al territori del Pirineu, i de la importància que la fama popular i el record de la comunitat van mantenir fins mitjan de segle XX. Seguidament, Josefina Roma ha parlat del valor de la tradició oral i el llegendari en el paper de la recerca sobre bruixeria, i l’aproximació curosa que cal dur a terme per a obtenir coneixements i conceptes oblidats, i de la necessitat de otorgar-li un valor antropològic que ens ajudi a interpretar la totalitat del fenomen.

Ángel Gari ha fet una valuosa aportació sobre el fenomen de la bruixeria en un marc pirenenc, ha parlat sobre les formes de protecció en la casa aragonesa, i ha parlat de l’ecologia d’allò sagrat (ecología de lo sagrado), teoria segons la qual alguns indrets són llegits seguint dues interpretacions, obeïnt als dos paradigmes reinants abans i després de la consolidació del paganisme. Núria Morelló, antropòloga, ha parlat del seu treball de camp a les terres de Lleida, dut a terme a partir de la recuperació de la memòria oral, i de les seves conclusions. Ha parlat també de la existència de nexes entre màgia, fetilleria, i teoria de gènere. Ramona Violant, etnòloga i filla del també etnòleg Ramón Violant i Simorra, va donar la seva visió del paper de la cultura popular i la memòria oral en l’àmbit del Pirineu.

23669200_1650240835032897_1812559198731537728_o
Debat moderat per Pau Castell

Finalment, el museu ha celebrat un debat/taula rodona amb participants de la recerca que va fer possible l’exposició, i que amablement s’ha avingut a incloure el Gremi de l’Art dins el cercle de debat. En aquesta ocasió, hem aprofitat la oportunitat per a reivindicar el paper de la fetilleria i la màgia popular com importants testimonis immaterials de patrimoni, que han ajudat a preservar una visió del món que està en vies de desaparèixer.

Tanmateix, s’ha parlat dels problemes que trobem els historiadors i investigadors respecte la metodologia per a recuperar la memòria oral sobre bruixeria: la forma d’aproximar-se als testimonis, la progressiva desaparició del món rural, etc. Tot això ens ha fet arribar a la conclusió que, ara sí, és moment de posar-nos a conservar activament els pocs testimonis del passat que queden, i que la fetilleria i la màgia, la rondallística, la superstició i creences, són una via molt valuosa de recuperació.


CASTELLANO:

Este pasado martes 21 de noviembre se celebró en el Ecomuseo de Esterri d’Àneu una jornada en turno de la Investigación sobre Brujería que se está llevando a cabo en el Pirineo y las tierras de Lleida que culminará en una exposición comisionada y liderada por el historiador Pau Castell, que se estrenará el último fin de semana de febrero de 2018.

Durante la mañana asistimos a las charlas de Pau Castell, que presentó el estado de la cuestión de la Brujería en el Pallars y las tierras de Lleida, el hilo conductor de la futura exposición, centrándose en las peculiaridades de la cacería al territorio del Pirineo, y de la importancia que la fama popular y el recuerdo de la comunidad mantuvieron hasta mediados de siglo XX. Seguidamente, Josefina Roma ha hablado del valor de la tradición oral y el legendario en el papel de la investigación sobre brujería, y la aproximación cuidadosa que hay que llevar a cabo para obtener conocimientos y conceptos olvidados, y de la necesidad de otorgarle un valor antropológico que nos ayude a interpretar la totalidad del fenómeno.

Ángel Gari ha hecho una valiosa aportación sobre el fenómeno de la brujería en un marco pirenaico, ha hablado sobre las formas de protección en la casa aragonesa, y ha hablado de la ecología de lo sagrado, teoría según la que algunos lugares son leídos siguiendo dos interpretaciones, obedeciendo a los dos paradigmas reinantes antes y después de la consolidación del cristianismo. Núria Morelló, antropóloga, ha hablado de su trabajo de campo en las tierras de Lleida, llevado a cabo a partir de la recuperación de la memoria oral, y de sus conclusiones. Ha hablado también de la existencia de nexos entre magia, hechicería, y teoría de género. Ramona Violant, etnóloga e hija del también etnólogo Ramón Violant i Simorra, dio su visión sobre el papel de la cultura popular y la memoria oral en el ámbito pirenaico.

Finalmente, el museo ha celebrado un debate / tabla redonda con participantes de la investigación que hizo posible la exposición, y que amablemente se prestó a incluir el Gremi de l’Art dentro del círculo de debate. En esta ocasión, hemos aprovechado la oportunidad para reivindicar el papel de la hechicería y la magia popular como importantes vestigios de patrimonio inmaterial, que han ayudado a preservar una visión del mundo que está en vías de desaparecer.

Se ha hablado también de los problemas que encontramos los historiadores e investigadores respecto la metodología para recuperar la memoria oral sobre brujería: la forma de aproximarse a los testigos, la progresiva desaparición del mundo rural, etc. Todo esto nos ha hecho llegar a la conclusión de que, ahora sí, es momento de ponernos a conservar activamente los pocos testimonios del pasado que quedan, y que la hechicería y la magia, los cuentos, la superstición y creencias, son una vía muy valiosa de recuperación.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s