Feria de Brujas, Mitos y Leyendas del Valle de Tena

IMG-20180619-WA0000

CATALÀ / CASTELLANO :

CATALÀ

Els passats dies 15-17 de juny va tenir lloc, a Sallent de Gallego (Pirineu aragonès), la setena edició de la Feria de Brujas, mitos y leyendas, en la que companyes del Gremi van participar amb una xerrada sobre Bruixeria i amulets tradicionals.

Fa anys que l’assortiment de fires temàtiques s’ha ampliat a noves àrees, tanmateix, sovint el tema escollit és poc més que una excusa estètica, de manera que per pobles i ciutats veiem repetir-se els mateixos esdeveniments sense arribar a distingir si es tracta d’una fira medieval, modernista o un cúmul vintage. Quan les bruixes entren a les fires, acostumen a fer-ho com una disfressa, en un context indiferenciadament esotèric i comercial, deslligat de la tradició fins i tot a les poblacions que s’emparen en la seva anomenada dins la història o el folklore de la bruixeria.

Aquí és on la Feria de Brujas, Mitos y Leyendas marca, afortunadament, una diferència cabdal. La idea de la fira sorgeix del mateix poble, i la implicació de veïns i autoritats a les diferents activitats és una constant. Com en altres fires trobem un mercat de productes artesanals, animacions i espectacles de carrer, xerrades i visites guiades i una proposta lúdica per a tots els públics. Però aquí les muntanyes i les valls, els boscos i els rius, la història, les llegendes i les bruixes de la zona, amb noms, dates i ubicacions concretes, son les protagonistes.

IMG_20180616_131939_HDREn aquest aspecte cal destacar, especialment, la feina de recerca i difusió efectuada per la Delia López, guia dels recorreguts i responsable de Culibillas Patrimonio Aragonés. A través de la visita teatralitzada nocturna coneixem la història dels processos de bruixeria al poble, la successió d’acusacions i casos, els seus diferents protagonistes, les llegendes associades, l’impacte dels desaforaments i les tràgiques conseqüències de la persecució. Tot plegat, amb l’encert de defugir les imatges idealitzades i simplificades de la bruixeria, i l’habilitat de transmetre aquesta informació davant d’un públic familiar. Un segon recorregut, diürn, pels carrers del poble, amplia aquesta informació aportant un context més ampli sobre les diferents ocupacions i condicions de vida del territori al llarg del temps, així com els mites i tradicions heretats d’elles.

Al costat dels espectacles, el programa de la fira va incloure un passeig botànic amb recollida de plantes, per al posterior taller d’elaboració de cremes, així com la projecció del documental “El enclave mágico y legendario del salto de Roldan”, amb una xerrada posterior a càrrec de l’antropòleg Ángel Gari. La intervenció de la Lídia Chalaux i la Laura Lleonart, va centrar-se en l’elaboració del constructe de la bruixeria i la pervivència de les creences en la influència de forces invisibles, i la pervivència de les creences en la influència de forces invisibles, il·lustrada amb una selecció d’amulets i talismans tradicionals.

Enimg-20180616-wa0008.jpg conclusió, no només voldríem agrair l’amable acollida que vam rebre, sinó reconèixer i felicitar l’esforç i la dedicació dels veïns de Sallent a l’hora de conservar i compartir el llegat històric i natural del seu territori, demostrant que és possible combinar la oferta lúdica i cultural aportant continguts significatius en activitats obertes a tots els públics. Us recomanem  romandre atents a la propera edició de la fira, que es realitza cada mes de juny pels volts del solstici d’estiu, i anar-hi amb temps per realitzar alguna de les rutes pels seus privilegiats espais naturals.

 


 

CASTELLANO

Los pasados 15-17 de junio tuvo lugar en Sallent de Gállego (Pirineo aragonés), la séptima edición de la Feria de Brujas, mitos y leyendas, en la que compañeras del Gremi realizaron con una charla sobre brujería y amuletos tradicionales.

Hace años que el surtido de ferias temáticas se ha ampliado a nuevas áreas, sin embargo, a menudo el tema escogido es poco más que una excusa estética, de forma que por pueblos y ciudades vemos repetirse los mismos eventos sin llegar a distinguir si se trata de una feria medieval, modernista, o simplemente un cúmulo vintage. Cuando las brujas entran en las ferias, acostumbran a hacerlo como un disfraz, en un contexto indiferenciadamente esotérico y comercial, desvinculado de la tradición incluso en aquellas poblaciones que se amparan en su renombre dentro de la historia o el folklore de la brujería.

Aquí és donde la Feria de Brujas, Mitos y Leyendas marca, afortunadamente, una diferencia notoria. La idea de la feria surge del mismo pueblo, y la implicación de vecinos y autoridades en las diferentes actividades es una constante. Al igual que en otras ferias encontramos un mercado de productos artesanales, animaciones y espectáculos de calle, charlas y visitas guiadas y una amplia propuesta lúdica. Pero aquí las montañas y los valles, los bosques y los ríos, la historia, las leyendas y las brujas de la zona, con nombres, fechas y ubicaciones concretas son auténticos protagonistas.

En este aspecto cabe destacar especialmente el trabajo de documentación y difusiónIMG_20180616_124526 realizado por Delia López, guía de los recorridos y responsable de Culibillas Patrimonio Aragonés. A través de la visita teatralizada nocturna conocemos la historia de los procesos de brujería en el pueblo, la sucesión de acusaciones y casos, sus diferentes protagonistas, las leyendas, el impacto de los desaforamientos y las trágicas consecuencias de la persecución. Todo, con el acierto de rehuir las imágenes idealizadas o simplificadas de la brujería y la habilidad de transmitir esta información ante un público familiar. Un segundo recorrido, diurno, por las calles del pueblo, amplía esta información aportando un contexto más amplio sobre las diferentes ocupaciones y condiciones de vida del territorio a lo largo del tiempo, así como los mitos y tradiciones heredados de ellas.

Al lado de los recorridos y espectáculos, el programa de la feria incluyó un paseo botánico con recolección de plantas, para el posterior taller de elaboración de cremas, así como la proyección del documental “El enclave mágico y legendario del salto de Roldan”, con una charla posterior a cargo del antropólogo Ángel Gari. La intervención de Lídia Chalaux y Laura Lleonart, se centró en la elaboración del constructo de la brujería y la pervivencia de las creencias en la influencia de fuerzas invisibles, ilustrada con una selección de amuletos y talismanes tradicionales.

IMG_20180616_114303Para concluir, no sólo queremos agradecer la amable acogida que recibimos en Sallent de Gállego, sino reconocer y felicitar el esfuerzo y dedicación de sus vecinos a la hora de conservar y compartir el legado histórico y natural de su territorio, demostrando que es posible combinar la oferta lúdica y cultural aportando contenidos significativos en actividades abiertas a todos los públicos. Os recomendamos estar atentos a la próxima edición de la Feria, que tiene lugar cada mes de junio en torno al solsticio de verano, y acudir con tiempo para poder realizar alguna de las rutas por sus privilegiados espacios naturales.

 

Anuncios